nieCodzienność

Zjedz snickersa! 3 przepisy na słodkie ciasta bez cukru

Zakochałam się w tych zdrowych słodyczach, będąc w gościach – bo a to teściowa jakiś czas temu zaskoczyła wszystkich karpatką z kaszy jaglanej, koleżanka upiekła szarlotkę bez grama cukru, a to szwagierka zrobiła słodkiego snickersa, również z kaszy i bez słodzenia… 

Dziś więc taki mój kulinarny debiut na blogu, ale powinno być smacznie! Te trzy przepisy są idealne na weekend – także do przygotowania przez gospodynie tak słabe i mało utalentowane, jak ja – bo to ciasta proste, tanie i pyszne. Wbrew temu, czego się bałam, ciąża wcale nie okazała się dla mnie okresem podjadania, nocnego obżerania się czy zagryzania słodyczami złego nastroju. Zadziwiające, że apetyt jest dokładnie taki sam, jak kiedyś, gdy nie chodziłam w dwupaku. Ale to tylko tak nawiasem, bo dziś wcale nie chcę Was ciążowo zanudzać!
Trzy ciasta na weekend, które Wam proponuję, są czymś, czego sama długo szukałam – pyszne, proste w przygotowaniu, SŁODKIE i… bez grama cukru! Dlatego można je jeść bez wyrzutów sumienia! Przynajmniej tak sobie wmawiam…

FG6A9014

1) Kremowa karpatka z kaszy jaglanej:

Składniki:

– 1 szklanka kaszy jaglanej;
– 3,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego);
– 2 opakowania herbatników;
– do smaku: naturalne zamienniki cukru, np: stewia czy ksylitol.

Przygotowanie:

Szklankę kaszy jaglanej płuczemy wodą, po czym zalewamy 2,5 szklanki mleka, gotujemy, aż kasza będzie bardzo miękka. W międzyczasie przygotowujemy formę do ciasta (35×25 cm), układając na niej tradycyjne herbatniki. Do kaszy dodajemy jeszcze jedną szklankę mleka i blendujemy na gładką masę. Oczywiście powstały krem można delikatnie dosłodzić stewią lub innym zamiennikiem cukru. Masę wylewamy na herbatniki i układamy na niej drugą warstwę ciasteczek. Kiedy ostygnie, wkładamy karpatkę do lodówki na minimum 2 godziny.

U teściowej smakowało to świetnie – goście (nawet małe wnuczęta) nie połapali się, że w tym cieście w ogóle nie było cukru, ani też, że zrobiono je z kaszy!

IMG_0941

2) Szarlotka bez cukru według przepisu Sweetshoop:

Składniki:
– 300 g mąki;
– 200 g zimnego masła;
– 1 jajko + 1 jajko do posmarowania ciasta;
– ok. 1 kg kwaśnych jabłek;
– sok z 1 cytryny;
– ksylitol lub stewia do smaku (chyba, że lubimy w cieście całkowicie kwaśne jabłka).

Przygotowanie:
Jabłka obierz, pokrój na dużą kostkę. Wsyp je do garnka, zasyp np. stewią, wlej sok z cytryny.
Praż (na małym ogniu, ciągle mieszając) jabłka ok. 30 minut. Nie powinny jednak wszystkie się rozpaść. Odstaw do przestygnięcia. Wszystkie składniki kruchego ciasta szybko zagnieć. Najważniejsze, aby nie ugniatać i nie ocieplać ciasta zbyt długo (będzie po upieczeniu twarde). Można do tego wykorzystać mikser. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 2/3 i 1/2. Każdą część owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie wylep 2/3 ciasta formę wysmarowaną masłem lub wykorzystaj taką, której nie trzeba natłuszczać. Wyłóż jabłka. Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości ok 1,5 cm i ułóż w formę szachownicy. Paski można przykleić rozmąconym jajkiem do wystających boków ciasta. Paski posmaruj jajkiem. Na czas rozgrzewania piekarnika do 190 stopni wstaw ciasto do lodówki. Blaszkę włóż do gorącego piekarnika i piecz ok. 45 minut do złotego koloru. Jeśli przed upływem tego czasu ciasto zbyt mocno się zarumieni, górę przykryj folią aluminiową.
Ten jabłkowy smakołyk totalnie mną zawładnął, robię go co sobotę i… nie dzielę się nim nawet wtedy, gdy przychodzą goście – niestety trochę mi go szkoda;)! Idealnie zastępuje te wszystkie mega słodkie, sklepowe szarlotki! Na zdjęciu poniżej co prawda potrawa nieco inna, bo przystawka wykonana przez Magdę i Maćka z bloga MMCooking, ale fotka idealnie oddaje moje przywiązanie do jedzenia.

FG6A8906-644x966

3. Słodki snickers bez grama cukru (i bez pieczenia!)
Składniki: (do tortownicy o średnicy 20 cm):
Spód czekoladowy:

– 1,5 szklanki dowolnych orzechów;
– 1/2 szklanki suszonych daktyli, moczonych ok. 15 minut we wrzątku;
– 3 łyżki masła orzechowego;
– 2 łyżki kakao w proszku;
– 2-4 łyżki zimnej wody.
Masa kremowa:

– 200 g suchej kaszy jaglanej;
– 3/4 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc w zimnej wodzie;
-100 ml syropu klonowego;
– sok z 1 cytryny;
– wanilia
Warstwa karmelowa:

-1,5 szklanki namoczonych we wrzątku na 15 minut daktyli;
– 3 łyżki masła orzechowego;
– woda dla uzyskania pożądanej konsystencji.
– ok 60 g podprażonych i posiekanych orzeszków ziemnych;
– wiórki czekoladowe do dekoracji.

FG6A8877
Przygotowanie (cały przepis pochodzi stąd: KLIK).
Spód:

Orzechy zmielić dość drobno (lecz nie na pył) w robocie kuchennym lub blenderem. Do misy dodać także pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Aby się lepiej kleiła, można dodać odrobinę zimnej wody. Całość wyłożyć do formy (wyścielonej folią spożywczą) i wylepić dno masą czekoladową, po czym schłodzić w lodówce.

Masa:
Gotujemy kaszę jaglaną w 2,5 szklanki wody, tak, by się lekko rozgotowała, a nie ugotowała na sypko. Orzechy nerkowca odcedzamy i płuczemy, potem miksujemy z kilkoma łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej na bardzo gładką masę. Tę przekładamy następnie do reszty kaszy i dalej dokładnie miksujemy, dodając aromatyczną wanilię. Następnie, cały czas miksując, wlewamy syrop klonowy i sok z cytryny. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód, przykrywamy folią aluminiową, aby masa nie wyschła. Chłodzimy w lodówce przez minimum 5 godzin.

Warstwa karmelowa:
Daktyle i masło orzechowe miksujemy na gładką masę. Wodę dolewamy stopniowo, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto na koniec można udekorować posiekanymi orzechami.

Taki snickers, z uwagi na dużą ilość orzechów, jest niestety mocno kaloryczny, ale zawsze powtarzam sobie, że orzechy to przecież „zdrowa kaloria!”.

Z wielką chęcią poznam też Wasze przepisy na domowe słodycze bez cukru!

Zdjęcia: Buuba.pl/Pikolina